Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA bojuje s rasovou segregací ve školách

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Washington - Rasová segregace v USA je na základních veřejných školách stále patrná, uvádí zpráva amerického Vládního kontrolního úřadu (GAO) zveřejněná ve Washingtonu.

Školy s dětmi z národnostních menšin mají slabší výuku a vyšší počet propadajících.

"Segregace v základních školách nemizí, je stále horší a zhoršuje se rychle," komentoval analýzu člen Sněmovny reprezentantů Bobby Scott. Americké školy jsou podle něj rozděleny podle rasové příslušnosti a sociálního postavení. Na 20 milionů černošských a hispánských dětí "navštěvuje rasově a sociálně izolované veřejné školy," řekl poslanec agentuře AP.

V USA bylo ve školním roce 2013/2014 šestnáct procent škol s vysokou koncentrací dětí z národnostních menšin. Na počátku 21. století jich přitom bylo devět procent. Tyto školy mají slabší výuku matematiky a jiných přírodních věd a chabou přípravu na postup do středních škol, uvádí zpráva.

Už v roce 1956 přitom Federální soud rozhodl, že politika rasové segregace je v rozporu s ústavou USA a Nejvyšší soud prohlásil segregaci v autobusech města Montgomery za ilegální a protiústavní.

Témata:  USA rasismus školství děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy