Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František telefonoval posádce ISS

Takhle vypadá planeta Země z ISS
Takhle vypadá planeta Země z ISS
Foto: Pixabay

Vatikán - Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) měla dnes jedinečný telefonát. Astronautům volal z Vatikánu papež František, který se pokusil vylepšit vztahy mezi Vatikánem a Ruskem, komentovala dnes papežův první videorozhovor do vesmíru agentura AP. Prvním papežem, který volal do vesmíru, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Benedikt se v roce 2011 kosmonautů mimo jiné ptal na problémy Země, změny životního prostředí a budoucnost planety.

Rozhovor opakovaně přenášela na svém webuNárodní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Funkci překladatele během zhruba 20minutového rozhovoru zastal italský astronaut Paolo Nespoli. Papež pětičlennou posádku zasypal bezelstnými dotazy. Ptal se například na to, co se jim ve vesmíru líbí, co je nejvíce překvapilo a co je inspirovalo k tomu, že se stali kosmonauty.

Podle AP odpovědi od ruských astronautů Alexandra Misurkina a Sergeje Rjazanského, značí další malý krok ve zlepšování vztahů mezi Vatikánem a ortodoxním Ruskem. Papež ze vztahů s ortodoxní církví učinil jednu z priorit svého pontifikátu a je prvním papežem, který se za poslední tisíciletí setkal s moskevským patriarchou.

Rjazanskij Františkovi řekl, že jej inspiroval jeho dědeček, sovětský inženýr, který se podílel na vývoji Sputniku, vůbec první umělé družice, která před 60 lety zahájila nevyhlášený závod o dobývání kosmu.

„Je pro mě velkou ctí, že mohu pokračovat v tom, co dělal, a naplňovat jeho sny při letech do vesmíru, jež jsou budoucností celého lidstva," odvětil papeži v angličtině. „V tom spočívá naše síla. Nezapomínejme nikdy na naše kořeny. Jsem opravdu rád, že to slyším. Děkuji vám," odpověděl mu František.

Pochválil i druhého ruského člena posádky Alexandra Misurkina. Zeptal se posádky, jak rozumí verši italského básníka Danta Alighieriho o lásce, jež „hýbe sluncem i všemi hvězdami".

Misurkin Františkovi odpověděl, že na stanici čte knihu Malý princ od francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho a že jej uchvátilo, jak hlavní postava pojímá lásku. "Láska nám dává sílu položit život za někoho jiného," řekl papeži. "Dobře jste pochopil to, co se Saint-Exupéry snažil poeticky zachytit a co máte vy, Rusové, v krvi, co obnáší vaše humanistická a náboženská tradice," odpověděl mu papež.

Témata:  Papež František ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy