Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mattis navštívil demilitarizované pásmo v Koreji. USA nemají zájem válčit s KLDR, tvrdí

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Americký ministr obrany James Mattis dnes zavítal do demilitarizovaného pásma mezi oběma korejskými státy. Řekl, že cílem USA není válka s KLDR. Washington chce přesvědčit Kim Čong-una, aby se vzdal jaderného arzenálu.

KLDR podle Mattise buduje jaderný arzenál, který může vyvolat katastrofu pro všechny. "Jak řekl (americký) ministr zahraničí (Rex) Tillerson, naším cílem není válka, ale zajištění toho, aby se Korejský poloostrov stal plně, ověřitelně a nezvratně oblastí bez jaderných zbraní," prohlásil Mattis.

Vyjádřil také solidaritu s Jižní Koreou, když řekl: "V době, kdy režim Kim Čong-una vyvolává ohrožení, stojíme po vašem boku i po boku korejského lidu." Mattise do demilitarizovaného pásma, které odděluje oba korejské státy, doprovodil jeho jihokorejský resortní kolega Song Jong-mu.

Severokorejský režim podle Mattise utlačuje a izoluje občany KLDR, upírá jim svobodu, prosperitu a lidskou důstojnost, protože přednost dává jaderném zbrojení.

Napětí mezi USA a KLDR vzrostlo po nedávných severokorejských zbrojních testech a slovních přestřelkách mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem.

Severní Korea dnes oznámila, že vrátí jihokorejský rybářský člun i jeho posádku zadrženou 21. října ve svých vodách. Severokorejská agentura KCNA oznámila, že se Pchjongjang rozhodl loď vrátit, protože "celá posádka čestně přiznala, že vplula do cizích vod, omluvila se a požádala o shovívavost".

Témata:  Jižní Korea Severní Korea James Mattis

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy