Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson váhal o nových sankcích proti Rusku, Kongres dostal detaily se zpožděním

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington - Americké ministerstvo zahraničí po delším váhání předalo Kongresu seznam ruských činitelů a organizací zařazených nově na sankční seznam USA. Zpoždění bylo prý způsobeno potřebou zjistit, do jaké míry může embargo poškodit americké spojence, kteří s Ruskem spolupracují zejména v bezpečnostní a zpravodajské oblasti.

Zákon o nových sankcích prezident Donald Trump podepsal v srpnu, seznam dotčených osob a organizací měl být dodán 1. října. Ministr zahraničí Rex Tillerson ale příslušný příkaz vydal až ve čtvrtek.

Aby se firmy a jednotlivci vyhnuli americkým sankcím, budou mít čas do 28. ledna, aby kontakty s postiženými ruskými subjekty přerušily. Sankce byly zpřísněny s ohledem na údajné ruské vměšování do amerických voleb a v reakci na politiku Moskvy vůči Ukrajině. Seznam postižených je zatím neveřejný, má být ale publikován v příštích dnech. Podle listu The New York Times v seznamu figurují i všechny tři ruské výzvědné služby - kontrarozvědka FSB, výzvědná služba SVR a armádní rozvědka GRU.

Rusko proti sankcím opakovaně protestuje a hrozí analogickou odvetou. Média v Moskvě dnes oznámila, že nové sankce mohou zasáhnout až 40 ruských organizací, například zbrojní koncerny Kalašnikov, Ižmaš a Almaz-Antej, obří zbrojovku Uralvagonzavod nebo firmy MiG, Suchoj a Tupolev, vyrábějící bojová letadla.

Kreml nové americké sankce označil za "ozvěnu nepřátelských akcí". Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov, který je na návštěvě v USA, dnes novinářům řekl, že ruská ekonomika se už na americké a evropské sankce dostatečně adaptovala.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) protiruské sankce Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy