Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neporazitelný Putin? Opoziční kandidáti na prezidenta paběrkují, ukázal průzkum

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Populární televizní moderátorka Kesnija Sobčaková by v ruských prezidentských volbách získala méně než jedno procento hlasů. Lídr opozice Alexej Navalnyj by podle průzkumu ruského nezávislého střediska Levada dostal 1,8 procent hlasů a skončil tak na třetím místě za vůdcem nacionalistů Vladimirem Žirinovským.

Pro Putina by hlasovalo 53 procent dotázaných. Devět procent lidí přitom připustilo, že o volbě Sobčakové uvažují. Mezi nimi jsou i stoupenci Putina, nerozhodnutí voliči nebo ti, kteří k volbách nechodí. Sobčakovou podle dříve zveřejněných průzkumů zná přes 90 procent Rusů, více než polovina z nich na ní má negativní názor. Provází jí řada skandálů.

Šéf střediska Levada Lev Gudkov upozornil, že předvolební kampaň teprve začala, a je proto obtížné výsledky předpovídat. Nicméně dodal, že Sobčaková může doufat nanejvýš ve stejnou podporu, jakou měl ve volbách 2012 podnikatel Michail Prochorov. Ten tehdy získal osm procent hlasů, připomněl ruský list Vedomosti.

"(Sobčaková) může přitáhnout protestní hlasy, pokud se bude soustředit na problémy, o kterých současná vláda raději mlčí ...Také pro ni mohou hlasovat ti, kteří se zatím odmítali voleb účastnit. Jednalo by se přesto spíše o protestní hlasování, než o přímou podporu Sobčakové," okomentoval průzkum Gudkov.

Podle některých ruských odborníků přitahuje Sobčaková k volbám pozornost, což může pozitivně ovlivnit i volební účast. Politolog Dmitrij Badovskij uvedl, že její kandidatura může ovlivnit voliče, kteří k volbám nechodí, a kteří by ji volili, ale i ty, které by její účast ve volebním klání pobouřila.

Témata:  Vladimír Putin Alexej Navalnyj Vladimir Žirinovskij 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy