Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR vyhlášení katalánské nezávislosti neuznává

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánsko je díky turistickému ruchu a průmyslu nejbohatším španělským regionem. Na HDP Španělska se podílí asi 20 procenty, má nejvyšší HDP z autonomních oblastí Španělska, na exportu ze Španělska se podílí čtvrtinou. HDP Katalánska se pohybuje kolem 215 miliard eur (přes 5,5 bilionu korun), což je například více než HDP celého Řecka. Napětí mezi centrální španělskou vládou a Katalánskem nemá jednoznačný dopad na zájem Čechů vycestovat do regionu.

Ze 17 španělských autonomních oblastí je Katalánsko čtvrté nejbohatší podle HDP na hlavu. Z necelé čtvrtiny se také Katalánsko podílí na příjmech Španělska z cestovního ruchu. Nezaměstnanost v Katalánsku činila ke konci loňského roku 13,2 procenta, což je nejméně s Madridem. Mnozí obyvatelé si stěžují na to, že z regionu odteče více peněz centrální vládě než přiteče zpátky, podle odhadů je to pouhá polovina toho, co Katalánsko odvede.

Autonomii oblast získala s pádem diktátora Prima de Rivery, po kterém v roce 1931 vznikla první Katalánská republika s hlavním městem Barcelonou. Za diktátora Franceska Franka byly jakékoliv projevy katalánské identity zakázány, autonomní status získalo Katalánsko znovu v roce 1979.

Metropolí je Barcelona, která má 1,6 milionu obyvatel. Katalánsko se nachází na severovýchodě Pyrenejského poloostrova, na severu hraničí s Francií a s Andorou, na západě s Aragonií, na jihu s Valencií (Valencijské společenství) a na východě a jihovýchodě se Středozemním mořem.

Na rozloze 32.114 kilometrů čtverečních (zhruba 6,5 procenta rozlohy Španělska a asi jako necelá polovina ČR) žije asi 7,5 milionu lidí. To je asi 16 procent obyvatel Španělska, jedná se o druhou nejlidnatější autonomní oblast Španělska po Andalusii. V oblasti se hovoří katalánsky (románský jazyk, jímž hovoří asi deset milionů lidí ve Španělsku, Andoře, Francii a Sardinii), španělsky a okcitánštinou, což je románský jazyk používaný především na jihu Francie.

Potíže pro české turisty?

ČR podle dnes vydaného prohlášení ministerstvo zahraničí jednoznačně podporuje dodržování ústavy jako základního zákona demokratického státu, jenž zaručuje práva a svobody všem jeho občanům. Vyhlášení katalánské nezávislosti, jakož i předchozího referenda, je v jasném rozporu s platnou španělskou ústavou.

ČR z tohoto důvodu nemůže vyhlášení nezávislosti tzv. Katalánské republiky přikládat žádné mezinárodněprávní účinky a Katalánsko proto i nadále považuje za integrální součást Španělského království. ČR je přesvědčena, že vnitropolitickou situaci ve Španělsku lze řešit pouze právními kroky a dialogem v rámci španělského ústavního systému.

"Žádné rušení cest neregistrujeme, spíše se lidé ptají, zda je bezpečné tam letět," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Pokud se konflikt Madridu se severovýchodní provincií nevyhrotí, neočekává žádný další dopad na cestovní ruch v oblasti. Barcelona je zhruba do poloviny prosince oblíbenou destinací pro eurovíkendy.

Ani ČSA žádné zásadní změny v poptávce cestujících na lince do a z Barcelony zatím neregistrují. "Naopak, o linku je mezi cestujícími zájem, částečně i díky podzimním prázdninám," dodal mluvčí Daniel Šabík. Naopak podle serveru Letuška.cz zájem o cestování do Barcelony v říjnu meziročně klesl, letenek se prodalo o 53 procent méně.

Mluvčí ministerstva zahraniční Irena Valentová dnes ČTK řekla, že i nadále platí cestovní doporučení, které úřad vydal na začátku měsíce, kdy se odehrály tvrdé střety kvůli referendu o nezávislosti Katalánska. "V místě nadále probíhají demonstrace, tudíž nabádáme české občany k obezřetnosti," uvedla. Podle systému DROZD, do kterého se mohou cestovatelé dobrovolně registrovat, počet Čechů ve Španělsku klesl v průběhu října zhruba o polovinu. Na začátku měsíce jich byly necelé tři stovky, nyní je v databázi 166 lidí.

Témata:  Katalánsko Španělsko turisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy