Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islanďané mají opět předčasné volby. Zvolí si ostrov premiérku?

Volby na Islandu
Volby na Islandu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Reykjavík - Islanďané dnes v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Podle posledního předvolebního průzkumu je favoritem opět středopravá Strana nezávislosti premiéra Bjarniho Benediktssona.

Šance porazit ji anebo alespoň skončit těsně za ní má však Levicově-zelené hnutí oblíbené političky Katrín Jakobsdóttirové, jež v předchozích anketách i vedlo.

Podle politologů ve prospěch Jakobsdóttirové jako možné příští premiérky hovoří skutečnost, že podle sondáží by na třetím místě měla skončit levicová Sociálnědemokratická strana, silný případný partner pro vytvoření koaličního kabinetu. Pro Benediktssona na druhé straně hovoří hospodářský růst a rozvoj turistického ruchu.

Předčasné volby - v nichž se rozhoduje o obsazení 63 křesel v nejstarším zákonodárném orgánu v Evropě Althingu - vyhlásil premiér Benediktsson v září poté, co se rozpadla jím vedená koaliční vláda. Důvodem rozpadu byl fakt, že se Benediktssonův otec zastal muže odsouzeného za opakované znásilnění dítěte a premiér se to údajně snažil zatajit.

Předchozí mimořádné volby se na ostrově konaly koncem října loňského roku. Kabinet tehdy padl kvůli skandálu kolem takzvaných Panamských dokumentů. V nich figurovalo také jméno někdejšího premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona.

Témata:  Island volby EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy