Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afrika chce zastavit sňatky velmi mladých dívek. Jedna z nich popsala peklo po pohlavním styku

Nigérie
Nigérie
Foto: Pixabay

Konakry - Sňatky velmi mladých dívek jsou v západní a centrální Africe časté - šest z deseti zemí světa, kde jsou takové sňatky nejčastější se nachází právě v tomto regionu. Tento týden se v Senegalu setkali představitelé řady organizací na ochranu lidských práv a duchovní, aby hovořili o strategii, která pomůže sňatkům nezletilých v budoucnu zabránit. Jejich snahy podpořilo i mnoho obětí tohoto násilí.

Patnáctiletá dívka oděná v černém seděla na zemi a tiskla k sobě své dítě. Měla strach a oči se jí pomalu zalily slzami. Kdyby se o tom, že hovoří s novináři, dozvěděl její o dvacet let starší manžel, mohl by jí zabít, píše agentura AP.

Rodiče dívku v západoafrické Guineji provdali, když jí bylo pouhých třináct let. Chtěli zabránit tomu, aby měla předmanželský sex, který by mohl ohrozit její šanci se vdát. V té době dívce však ani nenarostla prsa. "Dali mě muži, kterého jsem si nevybrala, ještě předtím, než jsem byla připravena na pohlavní styk," řekla dívka. "Celý týden jsem se pak nemohla hnout, protože jsem krvácela a byla jsem oteklá."

Více než polovina dívek v Guineji se vdává před svými 18. narozeninami. Přestože nový zákon sňatek osobám mladším 18 let zakazuje, značná část populace ho nedodržuje.

Některé dívky se vdávají z bezpečnostních důvodů či kvůli chudobě. "Je to komplexní problém, který je důsledkem chudoby, kulturních zvyklostí a snahy rodin dělat pro své děti to nejlepší," řekla ředitelka organizace na ochranu dětí Save the Children Helle Thorningová-Schmidtová. "Dokud nezastavíme koloběh, podle kterého může dívka udělat čest své rodině pouze tím, že se vdá a rodí děti, tak nic nezměníme," dodala.

Vzdělání je podle expertů klíčové, jelikož dívkám může poskytnout nové možnosti a zároveň pomůže zlepšit regionální ekonomickou situaci. Musu Bakotoová Sawoová, které je 27 let a působí jako právnička v Gambii, byla provdána, když jí bylo jen 14 let. V 21 letech se stala vdovou a nezdědila nic. Trvá na tom, že uspěla pouze díky vzdělání. "Je to jediný způsob, jak se dá bojovat se systémem," řekla.

Dívky i v případech, kdy se jim podaří sňatku vyhnout, mohou nést těžké následky. "Zažila jsem nejhorší noční můru svého života, když mi rodiče řekli, že se mám provdat za svého devětatřicetiletého bratrance," řekla čtrnáctiletá Fatoumata s tím, že v tu noc utekla z domu v pyžamu k rodině své kamarádky. "Otec hrozil, že se mne zřekne, pokud sňatek odmítnu... Vyhrožoval i matce, musela kvůli mně trpět," dodala.

Některé mladé ženy se vdát chtějí kvůli bezpečí," řekla Zuwaira Bello z organizace Girl Child Concerns, která působí na severu Nigérie, kde operuje islamistická teroristická skupina Boko Haram, jejíž příslušníci mimo jiné unášejí mladé dívky a nutí je k sňatku. Belloová se domnívá, že je důležité do iniciativy, jejímž cílem je zabránit svatbám nezletilých, zapojit více dívek, které byly provdány proti své vůli.

Témata:  manželství děti ženy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy