Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Iráku sílí, mohou ohrozit až půl milionu vysídlených civilistů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Boje mezi Kurdy a iráckou armádou u hranice se Sýrií mohou podle Lékařů bez hranic (MSF) ohrozit až půl milionu vysídlených civilistů, ke kterým se tak možná nedostanou z Iráku konvoje s humanitární pomocí.

"Už samo o sobě je velmi náročné dopravit humanitární pomoc do severovýchodní Sýrie, kde byly při bojích a náletech zničeny velké části měst a téměř půl milionu osob bylo vysídleno," uvádí MSF v prohlášení. Upozorňuje, že pokud bude hranice mezi Sýrií a Irákem uzavřena, tak mnoho potřebných lidí nebude mít přístup k lékařské péči.

V posledních týdnech v regionu propukly střety v důsledku referenda, v němž se Kurdové 25. září vyslovili pro nezávislost. Bagdád požádal kurdskou vládu, aby výsledky referenda zrušila, a vyslal armádu, aby získala opět kontrolu nad spornými regiony, včetně ropné provincie Kirkúk.

Bagdád rovněž vyslal armádu k hranicím, a to i k Fajšchábúru, který je považován za strategický bod, protože leží na místě styku tří zemí - Iráku, Sýrie a Turecka.

Fajšchábúr je zároveň jediným přechodem, přes který se mohou místní obyvatelé, humanitární pracovníci a novináři dostat do severovýchodní Sýrie. Ve čtvrtek byl kvůli bojům uzavřen nedaleký přechod a dosud nebyl otevřen.

Boje rovněž přerušily přepravu vojenské techniky mezi Sýrií a Irákem a iráckým Kurdistánem, uvedla mezinárodní koalice pod velením USA, která pomáhá arabsko-kurdským silám v boji proti radikálům z Islámskému státu.

Témata:  Lékaři bez hranic Irák Kurdové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy