Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid nasazuje "železnou Sorayu". Nejmocnější žena Španělska má postavit Katalánsko do latě

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Nejmocnější ženou Španělska je nyní Soraya Sáenzová (46). Místopředsedkyně centrální vlády a pravá ruka premiéra Mariana Rajoye se má na základě jeho pokynů pokusit uklidnit vzbouřené Katalánsko.

Rajoy po sobotním oficiálním převzetí pravomocí katalánského premiéra Carlese Puigdemonta zároveň většinu kompetencí delegoval právě na Sáenzovou a jmenoval ji výkonnou ministryní pro záležitosti Katalánska.

V letech 2011 - 2016 byla mluvčí vlády, od listopadu do prosince 2014 ministryní zdravotnictví, v září 2014 ministryní spravedlnosti a v letech 2008 - 2011 mluvčí Lidové strany (PP) v parlamentu.

Společně s Rajoyem vytvořili "železnou dvojici", která vždy vystupuje rázně a nekompromisně. Když je třeba varovat separatisty z Katalánska a vyzvat je k dodržování zákonů, často se před mikrofonem jménem Madridu objevuje právě ona. "V Katalánsku nyní pošlapávají demokracii," prohlásila nedávno.

Ve Španělsku jí často říkají jen Soraya. Manželka právníka a matka šestiletého Ivána byla ambiciózní už od dětství. V životopise uvádí její učitelka, že když tato dcera kadeřnice dostala ve škole horší známku, hned se rozplakala.

Dnes často tahá za Rajoye horké kaštany z ohně. Ve své nejnovější misi má čelit, podle listu El País, "největší výzvě španělské demokracie." Pokud se jí to povede, možná se vyplní předpověď jejího stranického kolegy z PP: "Soraya bude jednou premiérkou."

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy