Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident iráckého Kurdistánu odstupuje, volby byly odloženy

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání (71), kterému za tři dny vyprší mandát, ho prodlužovat nebude, přestože parlamentní a prezidentské volby, které se měly v autonomii konat 1. listopadu, byly odloženy.

Barzání o svém rozhodnutí informoval kurdský parlament v dopisu, který dnes zveřejnila jeho Demokratická strana Kurdistánu (KDP). Kurdští poslanci následně schválili, že prezidentské pravomoci budou prozatím rozděleny mezi vládu, parlament a justici.

Podle svědků dnes do budovy kurdského parlamentu pronikli demonstranti nespokojení s Barzáního rozhodnutím odejít z funkce. Když si vynucovali vstup, byly údajně slyšet výstřely.

Barzáního rozhodnutí přichází několik týdnů poté, co se Kurdové v autonomii a několika sporných regionech vyslovili pro nezávislost. Bagdád však označil hlasování za protiústavní.

Barzání dnes prohlásil, že výsledek referenda o nezávislosti "nemůže být vymazán". Odsoudil rovněž Spojené státy za to, že Kurdy nepodpořily.  "Odmítám pokračovat ve funkci prezidenta regionu po 1. listopadu," uvedl Barzání. "Dál budu sloužit Kurdistánu jako pešmerg," dodal.

Referendum o nezávislosti iráckého Kurdistánu a několika sporných regionů obývaných Kurdy, které se uskutečnilo 25. září, bylo do značné míry iniciativou kurdského prezidenta. Podle řady expertů však referendum vyhlídky do budoucnosti pro Kurdy spíše zhoršilo, než zlepšilo. Necelý měsíc po referendu Bagdád zahájil ofenzivu s cílem získat opět kontrolu nad ropnou provincií Kirkúk, kterou Kurdové považují za svůj historický domov a kterou považovali za důležitý zdroj financí pro nový stát..

Irácká vláda nakonec během několika dnů výrazně změnila poměr sil v severním Iráku. Irácké síly začaly přebírat kontrolu nad všemi spornými regiony, které kontrolovali Kurdové a které se nenacházejí v autonomní oblasti.

Témata:  Kurdové Irák EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy