Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlický tábor se změnil v ghetto: Drogy, kriminalita a nevěstince

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - O uprchlickém tábořišti v řeckém Idomeni se už píše jako o ghettu. Podle médií na místě bují organizovaný zločin, prodávají se drogy a jeden ze železničních vagónů funguje jako nevěstinec.

Tábořiště v Idomeni se stalo stanovým městečkem, v němž si sami migranti organizují i prodej různého zboží, zejména potravin. Někteří tam mají i stánky s rychlým arabským občerstvením.

Podle dnešních zpráv řeckých médií ale v tábořišti fungují také dealeři drog, tito muži jsou údajně ze severní Afriky. Policie přímo v táboře přítomna není.

 

Běženci tam také již více než pět týdnů blokují železniční spojení Řecka s Makedonií. Mezi nimi jsou zejména Maročani, Tunisani, Afghánci a Pákistánci. Řecký rozhlas dnes odhadl škody způsobené řeckým podnikatelům blokádou této železniční trasy na více než šest milionů eur (asi 162 milionů korun).

Provizorní tábořiště v Idomeni vzniklo samovolně poté, co asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice. Řecké úřady se zatím marně snažily tábořiště vyklidit. Běženci totiž odmítají nechat se převést do klasických uprchlických táborů v zemi, protože doufají, že se hranice otevřou.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy