Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Břehy Bajkalu se změnily v obří hřbitov, záhadně tu hynou tuleni

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské úřady začaly prověřovat úhyn tuleňů bajkalských. Experti zatím našli 31 mrtvých zvířat. Na tělech se nenašla ani střelná zranění, ani stopy sítí, takže nejspíše nejde o dílo pytláků. Uhynulé exempláře ani nebyly zjevně nemocné, a tak má příčinu objasnit pitva.

Turisté v posledních dnech našli na březích sibiřského jezera "opravdový hřbitov" tohoto nejmenšího druhu tuleňů, píšou ruská média.

"Na místo odjeli naši odborníci, kteří tuto skutečnost potvrdili. Příčiny a okolnosti úhynu se zjišťují," uvedla dnes mluvčí federální agentury pro rybolov.

Experti podle serveru Newsru.com zatím našli 31 mrtvých tuleňů, což prý představuje největší úhyn od propuknutí moru v roce 1987. Populace tuleňů bajkalských v současnosti čítá asi 100.000 kusů.

Bajkal obsahuje skoro pětinu sladké vody na Zemi a je "výjimečně cenný pro poznání evoluce", jak uvedlo UNESCO, které jezero v roce 1996 zařadilo na seznam světového dědictví. Vody a břehy jezera obývá téměř 3600 druhů rostlin a živočichů, většinou endemitních, tedy vyskytující se pouze v dané lokalitě. Jezero ale čelí jedné z nejhorších ekologických krizí ve své historii, jak svědčí úbytek ryb v důsledku šíření řas a znečišťování jezera fosfáty.

Témata:  Bjkalské jezero Rusko zvířata

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy