Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč zemřely desítky tuleňů bajkalských? Mohlo by jít o přírodní regulaci, myslí si vědci

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Moskva - Desítky tuleňů bajkalských zřejmě uhynuly hlady a vyčerpáním. Uvedl to dnes prokurátor specializovaný na ochranu životního prostředí Alexej Kalinin. Dosud se podle médií našlo přes 130 mrtvých zvířat.

Populace tuleňů bajkalských v současnosti čítá asi 100.000 kusů. "Kompletně jsme prozkoumali břehy v oblasti. Uhynulá zvířata byla všechna hladová - v žaludcích neměli v době smrti potravu," řekl Kalinin s odvoláním na poznatky expertů, zkoumající nejhorší úhyn tuleňů bajkalských za posledních 30 let.

K nedostatku potravy podle něj mohla vést skutečnost, že populace tuleňů bajkalských se v posledních letech výrazně zvětšila, a tak úhyn může představovat ukázku "přírodní regulace tulení populace" v praxi.

Také připustil, že podle místních obyvatel na jihu Bajkalu výrazně ubylo ryb. Tuleni se přitom neživí ohroženými omuly, jejichž komerční rybolov ruská vláda minulý měsíc zakázala, ale menšími rybkami.

Verzi o úhynu tuleňů v důsledku hladu a vyčerpání podpořil také místní náčelník veterinární správy, podle kterého je záhodno "prozkoumat celý potravinový řetězec", a to včetně chemických a toxikologických testů ryb, jimiž se tuleni živí.

Experti mají ve zkoumání příčin úhynu dále pokračovat. Laboratorní testy podle úřadů vyloučily, že by tuleně opět postihl mor, který je zdecimoval v 80. letech. Vyšetřování z hlediska možné nákazy jinou z infekčních nemocí má pokračovat. Již dříve úřady vyloučily, že by úhyn tuleňů zavinili lidé.

Témata:  Bjkalské jezero zvířata Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy