Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drastický případ na Slovensku: Sociálka odvedla malého chlapečka + VIDEO

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Bratislava - Otřesný případ, který se odehrál na základní škole v obci Brehy, otřásl celým Slovenskem. Do třídy plné prvňáčků tam naběhli sociální pracovníci a násilím z ní vyvlekli malého chlapečka.

Na postup pracovníků sociální služby upozornila známá textařka a dramaturgyně Monika Kozelová, která na svém blogu uvedla, že se celý případ odehrál v pátek 13. "Malý Marco se narodil jako nechtěné dítě matce, řekněme, "lehčích" mravů. Navíc, podle obyvatel rodného městečka, pravidelné konzumentky kokainu. Lidé z jejího okolí o ní říkají, že je to známá "firma". Aby to chlapec neměl při příchodu na svět takové lehké, nejprve matka podstoupila dne 27. 5. 2008 (na začátku těhotenství) interupci v nemocnici v Žiaru nad Hronom. Evidentně neúspěšnou, protože chlapec se přece jen narodil. Následně se domáhala vůči nemocnici náhrady škody, která jí byla způsobena narozením dítěte. Úřad pro dohled nad zdravotní péčí konstatoval (Protokol č. 331/2009 ze dne 5.5.2009), že matka má anomální dělohu a to může mít za následek neúspěšnou interupci. Následně, podle informací právní kanceláře, matka nemocnici zažalovala u Okresního soudu v Bratislavě (sp. Zn: 47c / 118/2010). Samozřejmě, s úžasnými představami o vytlučení kapitálu. Ale neúspěšně," píše textařka.

Jako matka prý dotyčná fungovala přesně 4 měsíce. "Pak se jednoduše sbalila, a odešla opět do zahraničí. Tak jako před narozením syna. Malého Marca, jak jinak, nechala matce. Takový zcela klasický scénář. Během celých 7 let ji malý viděl tak třikrát do roka. Pokud docestovala, oběhla pedikúru, manikúru a kadeřníka a opět se ztratila jako kafr hned na druhý den. Když šel malý za ní, obvykle to bylo v doprovodu strýce, babky, nebo kamarádky, protože - cituji ze zprávy psycholožky, kterou mám k dispozici: ".... babička uvedla, že aby měl malý s kým být, protože máma v noci tančí. Byl tam i sám s matkou, ale tehdy např. její přítel sebral Marca v noci do hory ... ". Konec citace," píše Kozelová.

Chlapec podle všeho trpí několika psychiatrickými diagnózami, což je způsobeno následkem drog, kouření a pití během těhotenství. "Trpí separační úzkostí, poruchami pozornosti ADHD, hypermobilitou. Nalepilo se na něj, co jen mohlo. Přesto o něj bylo vzorně postaráno a jak mi řekla ředitelka školy, PaedDr. Marie Škodová, PhD., babička se o Marca starala příkladně, učila se s ním, a navzdory výše zmíněným diagnózám, malý v rámci možností postupoval," pokračuje textařka.

Soud v Žiaru nad Hronom Marca následně v rámci předběžného opatření Marca babičce svěřil do péče. Jenže matka se odvolala, a krajský soud v Banské Bystrici rozhodnutí zrušil s odůvodněním, že matka má na syna větší práva než babička. Nikoho ale nezajímalo, jak tím ubíží dítěti, pro které je vlastně matkou jeho babička, která ho vychovávala od narození. Soud také rozhodl, že dítě bude babičce odebráno, a to přímo ve škole...

V pátek vešel do Základní školy soudní úředník, zástupkyně ze sociální služby a matka. A to i přesto, že ředitelka školy o ničem nevěděla. Podle zákona by o tom však měla být informována 24 hodin předem. Všichni jmenovaní vtrhli do třídy bez ohlášení během vyučování a začali násilím malého tahat pryč. Marco se držel třídní učitelky a nechtěl se jí pustit, děti plakaly, malý plakal, kopal, kousal, učitelka byla v šoku a žádala okamžité přivolání ředitelky. Ta přišla sama, protože křik na celou školu se nedal přeslechnout. Matka a soudní úředník poté popadli kopající dítě a odnesli ho pryč. Nikdo neví kam.

Ředitelka v zápětí volala na policii, na sociálku, otřesný indicent se už ale zpětně vrátit nedá. Chlapce ze školy odvlekli bez všech věcí. Bunda, knížky, taška, vše zůstalo ve škole. 

Témata:  Slovensko děti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy