Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Feministky protestovaly v Paříži proti Polanskému

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Několik desítek feministek dnes protestovalo proti uvedení retrospektivy filmů režiséra Romana Polanského v pařížském muzeu kinematografie La cinémathèque française.

Informovala o tom agentura AFP. Francouzsko-polský režisér Polanski čelí několika obviněním ze znásilnění.

Protestu se zúčastnily také dvě členky feministického hnutí Femen, které proti uvedení Polanského filmů protestovaly s obnaženou hrudí. Na sobě měly napsaný nápis "Very Important Pedocriminal".

"Žádné pocty pro násilníky," skandovaly ženy při příchodu Polanského, který se chystal představit svůj poslední snímek D'après une histoire vraie. "Jestli je znásilnění uměním, dejte Polanskému Césara," stálo na jednom z transparentů odkazujícím na prestižní francouzské filmové ocenění.

Polanski se na počátku roku rozhodl pod tlakem feministických sdružení vzdát předsednictví v porotě, která udělovala letošní Césary. Aktivistky pod petici, která vybízela k bojkotu ceremonie, sesbíraly více než 60.000 podpisů.

Muzeum La cinémathèque française se ale tlaku feministických sdružení podvolit odmítlo a Polanského retrospektivu uspořádalo. Pod petici, která ho vyzývala ke zrušení přehlídky, se podepsalo 27.000 lidí.

Témata:  Roman Polanski feminismus Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy