Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fantazii se meze nekladou. Lavrov odmítá vměšování Ruska do amerických voleb

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Ze Spojených států v pondělí přišla zpráva, že vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb dospělo ke vznesení prvních tří obvinění. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov na to dnes reagoval slovy, že se fantazii meze nekladou.

"Obviňování Ruska z vměšování do voleb ve Spojených státech a v Evropě představuje výmysly nepodepřené jediným důkazem", prohlásil Lavrov při setkání s evropskými podnikateli v Moskvě.

Také obvinil USA, že sankcí uvalených na Rusko kvůli anexi Krymu a konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny, využívají k nátlaku na evropské firmy a k "nekalé konkurenci". Nejnovější vlna amerických sankcí podle ministra svědčí o tom, že cílem je vytlačit Rusko ze zbrojního a energetického trhu.

"Chápu, že Američané chtějí být úspěšnější než všichni ostatní. Přání chápu, ale (americké) metody lze sotva schvalovat," prohlásil.

Americká sankční politika podle šéfa ruské diplomacie také brání obnovení hospodářské spolupráce mezi Evropou a Ruskem, kde se přitom evropským firmám nabízejí nové možnosti. Je ale podle Lavrova na Evropanech, aby sami rozhodli, zda mají zapotřebí znepřátelit si Rusko. "Víme, že v politických a podnikatelských kruzích v zemích EU stále častěji zaznívá nespokojenost s touto situací," řekl.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy