reklama

Tábor na ostrově Manus byl klíčovým bodem australské kontroverzní imigrační politiky "svrchované hranice". Země odmítá přijímat žadatele o azyl, kteří australských břehů dosáhnou na palubě lodi. Tito lidé končí v táborech na Papui-Nové Guineji a v ostrovním státě Nauru v jižním Pacifiku, s nimiž Austrálie ohledně detence migrantů uzavřela dohodu.

Soukromá bezpečnostní agentura, jež tábor na Manusu střežila, objekt opustila dnes ráno. Dodávky vody a elektřiny měly být zastaveny v 17:00 (08:00 SEČ), podle AP ale v tomto termínu přerušeny nebyly. Uprchlíci si vytvořili zásoby. Místní s mačetami začali zařízení rabovat po odchodu bezpečnostní agentury, informovala BBC. Agentura AP uvedla, že uprchlíci jsou v bezpečí uvnitř tábora a k rabování došlo jen ve vstupních prostorách.

"Doslova je vyhodili na ulici. Je to nezákonné," uvedl jeden z právních zástupců migrantů Greg Barns. Uzavření tábora podle něj porušuje práva zakotvená v ústavě Papuy-Nové Guineje. "Hrozí jim útoky a fyzické násilí, a tak se snažíme zajistit, aby nebyla porušována jejich ústavní práva a aby měli přístup k základním životním potřebám," řekl Barns BBC. Právníci se snaží získat soudní příkaz, na jehož základě by tábor zůstal otevřený.

Podle Papuy-Nové Guineje spadá zaopatření uprchlíků do gesce Austrálie, která tvrdí pravý opak.