Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli jaderném testu v KLDR se propadl tunel, zemřelo více než 200 lidí

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Po šesté jaderné zkoušce v KLDR se údajně propadl testovací tunel, zahynulo více než 200 lidí. Zkouška vyvolala zemětřesení o síle až 6,3 stupně.

Svou zatím poslední a nejsilnější nukleární zkoušku uskutečnila Severní Korea 3. září v testovací lokalitě Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto na severovýchodě země, asi 100 kilometrů od hranic s Čínou.

Prvním kolapsem tunelu z 10. září bylo zasaženo asi 100 dělníků. Druhý propad nastal při záchranné akci a je možné, že celková bilance překonala 200 obětí, informovala japonská televize Asahi.

Podle odhadů americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse síla severokorejské nálože dosáhla 250 kilotun trinitrotoluenu (TNT), což je šestnáctkrát víc než síla pumy svržené v roce 1945 na japonské město Hirošima.

Odborníci již dříve sdělili, že v testovací lokalitě došlo k četným, rozsáhlým sesuvům půdy a k celkové destabilizaci oblasti a že lokalita zřejmě kvůli tomu již nebude v budoucnu použitelná pro zkoušky jaderných zbraní.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy