reklama

Chovanec odmítl dnešní myšlenku šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, aby se strany pokusily zabránit vzniku menšinové vlády v čele s předsedou vítězného hnutí ANO Andrejem Babišem tím, že nebude zvolen předseda nové Sněmovny. „Je potřebné, abychom neblokovali ustavují schůzi. Myslím, že tady na to není nikdo zvědavý," řekl Chovanec.

Jednání s ODS se týkalo především sestavování Sněmovny. ODS požádala o podporu svého kandidáta na předsedu Sněmovny, Chovanec však podle svých slov občanským demokratům nemohl podporu slíbit, ani odmítnout. Zda sociální demokraté podpoří do čela Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), nebo Petra Fialu (ODS), se rozhodnou na pátečním jednání užšího vedení strany.

Na pátečním jednání ČSSD se také bude debatovat o termínu mimořádného sjezdu strany, který zvolí nového předsedu a místopředsedy. ČSSD po volebním propadáku chystá mimořádný sjezd, který se uskuteční zhruba rok po posledním.

Chovanec původně počítal s dubnovým termínem, ze strany však zní i hlasy, aby se nové vedení volilo už v únoru. "Předložím v pátek na jednání variantně únor i duben, rozhodne předsednictvo a pak ústřední výkonný výbor," řekl na dotaz ČTK Chovanec. Obě varianty mají podle něj svá pro i proti.

Už o víkendu straníkům Chovanec řekl, že dubnová varianta by mohla umožnit, aby místo delegátů sjezdu hlasovali o novém předsedovi všichni členové. Ve vedení by si uměl představit i nestraníka.