Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokraté mají obavy, chtějí zákonem omezit možnost jaderného útoku na KLDR

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington – Demokraté dnes v Kongresu navrhli zákon, který by hlavě státu zakázal zasadit z vlastní vůle první jaderný úder Severní Koreji.  Republikáni mají převahu v obou parlamentních komorách a podle Reuters nelze očekávat, že hlasování o návrhu připustí. 

Návrh se objevil jen několik dní před cestou Donalda Trumpa do Asie, kde má navštívit i Korejský poloostrov. Zákon má Trumpovi a jakémukoli jeho následníkovi zamezit, aby jako první bez souhlasu Kongresu zaútočil na KLDR jadernou zbraní a aby na takový útok čerpal peníze z federálního rozpočtu. Podmínkou zasazení jaderného úderu je rovněž předchozí útok severokorejského režimu na Spojené státy.

„Obávám se, že prezident by ve svém nadšení nedbal na stanovisko poradců," komentoval návrh demokratický senátor Chris Murphy. Znepokojení nad prezidentovými slovními útoky proti KLDR vyjádřili i někteří republikánští senátoři, žádný se ale podle agentury Reuters k návrhu demokratů nepřipojil.

Není vyloučeno, že návrh se stane „přílepkem" některého z klíčových zákonů, jejichž schválení je pro chod státu nezbytné. Údajně by mohlo jít o zákon o státním rozpočtu.

Trump v pátek odletí na Havaj, kde navštíví velení americké tichomořské flotily a přístav Pearl Harbor. Pak odjede na návštěvu Japonska, Jižní Koreje, Číny, Vietnamu a Filipín. K návštěvě demilitarizované zóny mezi KLDR a Jižní Koreou ale nakonec nedojde.

Témata:  Severní Korea Donald Trump USA

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy