Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V New Yorku útočil 29letý muž původem z Uzbekistánu

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: CNN

New York - Útočník, který dnes v New Yorku dodávkou narážel do chodců a cyklistů, zabil osm lidí a dalších nejméně 12 zranil, byl podle médií muž ve věku 29 let Uzbekistánského původu.

Podrobnosti o identitě pachatele policie odmítla zveřejnit. Americká média s odvoláním na své zdroje informují, že šlo zřejmě o Uzbeka Sayfulla Saipova, který pobýval v zemi od roku 2010 díky takzvané zelené kartě.

Pachatel se svým pronajatým pick-upem vjel na stezku vyhrazenou pěším a cyklistům, jel po ní více než kilometr a srážel lidi. Šest obětí podle policie zemřelo na místě, dvě další po převozu do nemocnice.

Svou cestu zakončil útočník nárazem do školního autobusu, přičemž byly zraněny dvě děti a dva dospělí. Poté vystoupil z kabiny, křičel a v rukou držel dvě zbraně, podle vyšetřovatelů šlo ale o atrapy. V autě nebyly nalezeny žádné výbušniny.

Někteří svědci, s nimiž hovořili reportéři amerických televizí, mluvili až o desítce výstřelů, které se na Manhattanu ozvaly. Policejní zdroj listu The New York Times uvedl, že útočník vykřikoval hesla velebící Alláha. "Ano. Když opouštěl vůz, učinil prohlášení," řekl na novinářský dotaz nejednoznačně O´Neill, podle něhož policie vyšetřuje útok jako teroristický čin kvůli tomuto prohlášení a kvůli způsobu provedení.

"V NYC to vypadá na další útok velice chorého a pomateného člověka," uvedl na twitteru prezident Donald Trump, který byl o podrobnostech krveprolití informován. "V USA ne!" dodal šéf Bílého domu.

Témata:  útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu USA terorismus Uzbekistán New York

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy