Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svědci newyorského útoku si mysleli, že jde o halloweenský vtip. Na tělech prý byly vidět stopy po pneumatikách

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

New York - Klidné odpoledne ve čtvrti Manhattan zničehonic vyrušil křik lidí. Kolem třetí hodiny zde řidič uzbekistánského původu, který ve Spojených státech pobýval na zelenou kartu, vjel do cyklistů a začal zabíjet. Svědci začali okamžitě křičet a utíkat, někteří se však domnívali, že se jedná o pouhý halloweenský vtip.

Lidi, kteří v místě útoku byli ještě před policisty, popsali, že na těle obětí byly viditelné stopy po pneumatikách. Podle newyorské policie řidič najížděl hlavně do cyklistů na stezce, dokud nenarazil na další v auto v cestě. Poté vystoupil a mával airsoftovou zbraní a zbraní na paintball. Přitom křičel arabsky Alláhu akbar.

Svědek, který se představil jménem Matteo, stál v té době na mostě, když viděl, jak došlo k autonehodě. "Naklonil jsem se přes zábradlí a viděl jsem toho týpka, jak běhá do kola se zbraní v ruce," popsal. "Zničehonic se ozvaly čtyři střelné rány a všichni jsme se dali na útěk." Viděl také dva nehybná těla na zemi a zničehonic kolem 40 školáků běželo vyděšeně směrem k nim.

"Nejdřív jsme mysleli, že je to jen maketa zbraně. Že je to nějaký prank," řekl novinářům čtrnáctiletý student Laith Bahlouli. Jenže pak se ozvala střelba a všichni pochopili, že se jedná o vážnou situaci. Další svědek popsal útočníka, jak křičel na ulici. "Byl rozhodně frustrovaný, panikařil a byl zmatený."

Lidi utíkali od útočníka pryč, a přitom křičeli na ostatní, že má muž střelné zbraně. Ty se později ukázaly být airsoftovou zbraní a zbraní na paintball. Svou dodávkou však zabil osm lidí a nejméně 11 dalších zranil. Policisté potvrdili, že útočník byl postřelen do břicha a po lékařské péči ho nyní čeká výslech. Zločin je vyšetřován jako terorismus.

Témata:  útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu terorismus Islámský stát USA policie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy