Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladý Syřan chtěl bombou zabít co nejvíc lidí, skončil v německé vazbě,

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Nejvyšší německý soud poslal do vazby Syřana (19), který je podezřelý z přípravy bombového útoku. Mladík byl podle vyšetřovatelů v kontaktu s džihádisty včetně údajného vojáka Islámského státu (IS).

Jámin A., kterého policie zadržela v úterý v severoněmeckém městě Schwerin, se nejpozději letos v červenci rozhodl odpálit v Německu bombu s cílem zabít a zranit co nejvíce lidí.

Na jejím sestrojení poté začal pracovat, přičemž poměrně pokročil. Výbušnina, kterou se asi chystal odpálit na dálku, měla být zřejmě na bázi triaceton triperoxidu (TATP).

Syrský mladík, který do Německa přišel na podzim roku 2015 jako uprchlík. Pro to, že by byl Jámin A. členem IS, zatím ale není dostatek důkazů.

Německo od loňska zasáhlo několik islamistických útoků. Ten nejhorší si v prosinci v Berlíně vyžádal 12 obětí včetně jedné Češky.

Témata:  Německo terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy