Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pouhý krok od hladomoru: V Jemenu trpí 7,6 milionu lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Getty Images reprofoto

Saná - Organizace spojených národů upozorňuje na katastrofální situaci v Jemenu. Zhruba 7,6 milionu obyvatel této země dělí "pouhý krok" od hladomoru.

V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dále na jih. Boje si vyžádaly životy více než 6200 lidí, z nichž polovina byli civilisté. Z domovů kvůli konfliktu odešlo 2,4 milionu obyvatel země.

Peněz na humanitární pomoc se nedostává. Z potřebných 1,8 miliardy dolarů (43 miliard Kč) dorazilo zatím na účty OSN pouhých šestnáct procent, uvedl ředitel úřadu pro koordinaci humanitární pomoci John Ging. "V posledních měsících se počet dárců na pomoc lidem v Jemenu šokujícím způsobem snížil," uvedl.

Zatímco USA, Británie, Evropská unie či Japonsko svou pomoc již poslaly, od Saúdské Arábie, která s Jemenem sousedí a do tamního konfliktu je přímo zapojená, letos nepřišly podle Ginga ještě žádné finanční prostředky.

Mírové rozhovory, které před časem začaly v Kuvajtu, jemenská vláda v úterý přerušila. Rebelové totiž prý odmítají uznat legitimitu prezidenta Hádího a prosazují sestavení nové vlády, v níž by byli zastoupeni.

Podle organizace Amnesty International (AI) povstalci v uplynulých měsících zadrželi množství svých oponentů. Mezi nimi jsou politici, novináři, akademici i političtí aktivisté. AI hovoří o "hrůzné kampani s cílem umlčet disent" v oblastech Jemenu, které kontrolují jednotky rebelů a jejich spojenců z řad bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Zadržení jsou často podrobeni mučení. Někteří jsou drženi až 18 měsíců, často v tajných věznicích. Ve většině případů navíc není uveden důvod jejich zatčení, uvedla BBC.

Témata:  Jemen hladomor OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy