Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libyjské síly nevydají bratra útočníka z Manchesteru

Salman Abedi (útočník z Manchesteru)
Salman Abedi (útočník z Manchesteru)
Foto: Greater Manchester police

Tripolis - Libyjská protiteroristická brigáda nevydá Britům Hashema Abediho, jehož bratr Salman v květnu zabil 22 lidí na manchesterském koncertě zpěvačky Ariany Grandeové.

Podle agentury Reuters to řekl mluvčí ozbrojené skupiny držící útočníkova bratra. Ten se v létě přiznal, že nakoupil materiály pro výrobu výbušnin použitých při útoku v Manchesteru.

Britská policie na muže ve středu vydala zatykač, zároveň požádala Libyi o jeho vydání britské justici. Hashemovi Abedimu (v arabském přepisu Haším Abádí) v Británii podle tamních médií hrozil kvůli květnovému útoku soud za vraždu 22 lidí a pokus o vraždu dalších. Při tragédii zahynulo také sedm dětí a přes 500 lidí podle Reuters utrpělo zranění.

O spoluvině Hashema má údajně britská policie dostatek důkazů, libyjské síly jej však vydat nechtějí. "Nevydáme Hashema Abediho britským úřadům," řekl mluvčí protiteroristické brigády spolupracující s vládou premiéra Fáize Sarradže, která má podporu OSN. Podle mluvčího mezi jeho skupinou a Británií neexistuje žádná dohoda, která by v takovémto případě vydání umožňovala.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Salman Abedi Libye

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy