reklama

Boj proti terorismu bude v Británii od nynějška fungovat jiným způsobem. Přišlo se totiž na to, že při květnovém útoku v manchesterské Aréně, kde zahynulo 22 osob, pochybila britská tajná služba MI5.

Interní přezkoumání incidentu, které vedl David Anderson, odhalilo, že jak MI5, tak policie se dopustily závažných chyb, které vedly k tomu, že terorista Salman Abedi mohl udeřit. Pokud by byla přijata jiná rozhodnutí těmito složkami, nemuselo k incidentu vůbec dojít.

Bezpečnostní složky totiž měly informace o teroristovi Abedim, ale jeho "skutečný význam nebyl v době útoku dostatečně oceněn". Kdyby bezpečnostní síly Abediho prošetřily, nebylo by bývalo jisté, že by byl Abedi býval zastaven, píše ve zprávě Anderson. Sám však nesouhlasí s MI5, která tvrdí, že by se útoku i tak nezabránilo.

Anderson došel k těmto závěrům po zhodnocení čtyř posledních teroristických útoků, ke kterým došlo ve Velké Británii. Vyšetřovatel ujistil britskou vládu, že interní zpráva o útocích bude důkladná a nic v ní nebude vynecháno.

Britský vystudovaný právník, jenž je také členem Královské radnice, oznámil, že několik týdnů před útokem v Manchesteru bylo vyšetřováno přes 20 tisíc lidí kvůli podezření ze spolupráce z terorismu. Abediho jméno bylo na seznamu také. Zpráva tvrdí, že k jednání o těchto podezřelých mělo dojít nejdříve 1. června, tedy týden po útoku.

Dodejme, že toto není jediný případ, kdy měly bezpečnostní složky při teroristickém útoku pochybit. K podobným závěrům došli také vyšetřovatelé v Německu, když zkoumali téměř rok starý útok v Berlíně.

Tehdy terorista Anis Amri najel na berlínském náměstí kamionem do lidí, kteří se přišli podívat vánoční trhy. Zabil při tom 11 lidí, další desítky byly zraněny. A právě v tomto období, kdy se bude připomínat výročí tragédie, přišli vyšetřovatelé na děsivou skutečnost - kdyby byla policie pozornější, nemuselo k útoku vůbec dojít.