reklama

Prezident podle McMastera "připomene přátelům i nepřátelům, že Spojené státy jsou připraveny bránit sebe a své spojence s využitím všech dostupných prostředků".

Šéf Bílého domu v pátek odlétá na Havaj, odkud bude pokračovat do Japonska, Jižní Koreje, Číny, Vietnamu a na Filipíny. Bude to nejdelší asijská cesta amerického prezidenta za posledních 25 let. Demilitarizovanou zónu rozdělující Korejský poloostrov nakonec Bílý dům do návštěvy nezařadil.

"Prezident si uvědomuje, že čas se krátí (pokud jde o KLDR) a požádá navštívené státy, aby toho učinily víc," řekl McMaster. Trump je vyzve, aby přesvědčily Pchjongjang, že snaha hromadit jaderné zbraně nikam nevede, dodal poradce Bílého domu.

Agentura Reuters se odvolává na zdroje z Bílého domu, podle kterých bude nejkritičtější částí cesty návštěva Číny, kde chce o větší vliv na KLDR Trump požádat prezidenta Si Ťin-pchinga. Čína se podle amerických expertů bojí odříznout Pchjongjang od své pomoci, aby se nevystavila vlně severokorejských uprchlíků.

Trump bude podle Reuters přesvědčovat čínského prezidenta, aby jeho země omezila vývoz ropy do KLDR a dovoz severokorejského uhlí. Měla by rovněž omezit finanční transakce vedené přes čínské banky.

"Myslím, že tady musíme být nejméně pár měsíců trochu trpěliví, než se ukáže, co víc můžeme udělat my a ostatní včetně Číny," řekl McMaster. Spojené státy necítí potřebu měnit svou strategii, než se po několika měsících ukáže, co je zapotřebí upravit, dodal.