Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číňan zaplatil ve Švýcarsku za whisky 220 tisíc korun, šlo o padělek

Alkohol
Alkohol
Foto: Pixmac

Bern - Čínský turista před časem v luxusním hotelu ve švýcarském horském středisku Svatý Mořic zaplatil 9999 franků (220.000 korun) za skleničku vzácné whisky Macallan z roku 1878. Záhy poté se ale objevily první pochyby o pravosti destilátu.

Bar Devil's Place v hotelu Waldhaus ve Svatém Mořici je zapsaný v Guinnessově knize rekordů kvůli své unikátní sbírce destilátů - v nabídce má 2500 druhů whisky.

Nejdražší z nabízených lihovin, whisky Macallan z roku 1878, se rozhodl v srpnu ochutnat hotelový host z Číny: za dva centilitry zaplatil 9999 franků. Vzácnou láhev přitom otevřeli v baru zvlášť kvůli němu. Vysoká cena přilákala pozornost médií i odborníků, kteří ale začali pravost láhve zpochybňovat.

Zkouška ve specializované laboratoři Rare Whisky 101 ve Skotsku nakonec skutečně potvrdila, že nápoj, který degustoval čínský turista, byl vyroben mezi lety 1970 až 1972, tedy téměř o sto let později, než tvrdili ve švýcarském baru.

Majitel hotelu ve Svatém Mořici Sandro Bernasconi se ale k situaci postavil čelem. Po obdržení výsledků analýzy se vydal na cestu do Pekingu, aby svému někdejšímu hostu osobně sdělil, že ochutnával padělek.

Hostem se zálibou ve skotském destilátu nebyl jen tak někdo. Téměř deset tisíc franků za pár doušků padělané whisky dal Čang Wej, který vystupuje pod pseudonymem Tchang Ťia San Šao a je nejlépe placeným autorem on-line fantasy příběhů v Číně. "Mluvili jsme obecně o whisky, pak chtěl vidět výsledky analýzy," popsal hoteliér serveru 20minuten.ch setkání. Vůbec se nezlobil a ocenil naši upřímnost, dodal Bernasconi.

Ke zjištění stáří whisky použili vědci ve skotské laboratoři zvláštní radiokarbonovou metodu vyvinutou na univerzitě v Oxfordu, která je podobná té, pomocí níž se zjišťuje stáří kostí. Jak velký problém s falšovanou whisky ve skutečnosti je, se dá podle Davida Robertsona z laboratoře Rare Whisky 101 jen těžko odhadnout. Zakázek na zjišťování pravého stáří tohoto destilátu je podle něj ale rok od roku více.

Pověst svého hotelu se zřejmě podařilo Bernasconimu zachránit. Co už se mu ale jistě nevrátí, jsou peníze, za které jeho otec Claudio před 25 lety láhev whisky Macallan koupil. Částka se podle něj pohybovala v řádech desítek tisíc franků.

Témata:  Švýcarsko alkohol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.