reklama

"Je to krása, brácho. To je pocit. Jsem vzrušený," řekl Australan Bishoy Behman (18), když si jako první v řadě koupil dva telefony iPhone X. Ty hodlá následně se ziskem prodat. Behman za každý přístroj zaplatil 1579 australských dolarů (AUD; asi 26.700 Kč). Doufá přitom, že za každý dostane kolem 3000 AUD (asi 50.800 Kč).

První na řadě v Tokio, student Jamaura (21), ve frontě čekal šest dní. První desítky zájemců se už ve čtvrtek večer objevily také před obchodem Applu v New Yorku.

Apple začal 27. října na iPhone X přijímat předběžné objednávky a dnes spouští jeho prodej ve vybraných kamenných obchodech. V těch je ale jen omezený počet kusů. U internetových objednávek je doba dodání pět až šest týdnů. Někteří analytici proto mají pochybnosti, zda firma dokáže vyrábět dostatečný počet telefonů, aby uspokojila poptávku.

Přístroj iPhone X již nemá displej z tekutých krystalů (LCD), ale displej OLED, který využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod a poskytuje jasnější barvy a větší kontrast. S pomocí kamer je schopen rozeznat obličej uživatele a díky tomu se odemykat.