Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uvěznění katalánských exministrů? Puigdemont mluví o vážném útoku na demokracii

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Uvěznění exministrů katalánské vlády, kterou před týdnem Madrid sesadil kvůli snahám o nezávislost Katalánska, dále zkomplikuje politický problém tohoto autonomního regionu. Sesazený premiér Carles Puigdemont, který je nyní se čtyřmi exministry v Belgii, hovoří o "vážném útoku na demokracii".

Prosincové předsčasné volby do katalánského parlamentu, které vyhlásila před týdnem španělská vláda, aby "normalizovala" situaci v Katalánsku, se tak stanou plebiscitem nikoli o odtržení od Španělska, ale o svobodě pro uvězněné exministry. Píše to Enric Juliana, komentáror listu La Vanguardia.

Uvěznění exministrů přivede do ulic tisíce lidí v celém Katalánsku. Chystá se také generální stávka a velká demonstrace na 12. listopadu. Demonstrace se budou v následujících dnech znásobovat, domnívá se komentátor deníku La Vanguardia.

V jiném článku téhož listu se píše, že "tvrdé soudní rozhodnutí" ještě zhorší politický katalánský konflikt a rozhodně nebude "balzámem" na prosincové volby, spíše naopak.

"Žádám okamžité propuštění ministrů a konec politických represí," prohlásil ve čtvrtek Puigdemont. Dodal, že už to "není jen vnitřní věc Španělska". "Je nutné, aby si mezinárodní společenství uvědomilo nebezpečí těchto kroků (španělské justice)," uvedl také katalánský expremiér.

Také na čtvrteční demonstraci v Barceloně, kam po verdiktu soudkyně vyšlo podle odhadu policie na 20.000 lidí, kritizovali lidé liknavost EU. Volali hesla "Ostuda Evropy" nebo "Kde jsi Evropo?"

"Je to velmi, velmi tvrdé" či "Tohle jsme si nezasloužili" byly bezprostřední reakce katalánských politiků ze separatistického tábora na vazbu exministrů. "Budeme bojovat až do samého konce," komentovala verdikt v slzách Marta Roviraová, mluvčí parlamentní frakce separatistické koalice Společně pro ano (JxSí). Členka vedení Demokratické evropské strany Katalánska (PDeCAT) Marta Pascalová také vyzvala Evropu k činům. EU ale stále tvrdí, že jde o interní věc Španělska.

Uvěznění katalánských exministrů odsoudily i odbory, ale také například fotbalový klub FC Barcelona. Ten vydal ve čtvrtek prohlášení, v němž lituje, že soudkyně uvěznila exministry. Klub vyjádřil také solidaritu postiženými a jejich rodinám.

Nesouhlas s uvězněním exministrů vyjadřují i někteří katalánští politici z jiného než separatistického tábora. Například starosta Terrassy, čtvrtého nejlidnatějšího města Katalánska, Jordi Ballart oznámil po čtvrtečním verdiktu demisi. Vystoupil také ze strany katalánských socialistů (PSC), která je přidružená k socialistické strany PSOE, na protest proti tomu, že senátoři PSOE před týdnem schválili převzetí přímé správy Katalánska Madridem.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy