Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý islám ovládli nebezpeční migranti? Z Braniborska přichází zásadní varování

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Historik Christian Osthold, odborník na dějiny Ruska a Čečenska, tvrdí, že „nebezpeční" čečenští migranti převzali islámskou scénu v Braniborsku. Mnozí z nich jsou prý navíc spojeni s Islámským státem.

Podle imigračních statistik se počet čečenských migrantů žijících v Braniborsku výrazně zvýšil z 2.936 v prosinci 2015 na 9.733 na konci srpna 2017, uvádí německý server Focus. Březnová zpráva Braniborského státního úřadu pro ochranu ústavy přitom uvádí, že „islamistický extremismus v Braniborsku je převážně ovlivněn migranty ze severního Kavkazu".

„Mezi těmito lidmi z Předkavkazska jsou přívrženci Kavkazských emirátů (KE), teroristické organizace působící na severním Kavkaze, která usiluje o nezávislou teokracii. Německo jim slouží jako rezervní a ústupová oblast," dodává zpráva. Osthold tvrdí, že tito „severní Kavkazci" jsou ve skutečnosti Čečenci. Dodal, že je to jediná oblast v regionu, která nedávno prožila dlouhotrvající občanský konflikt.

Historik říká, že i když je v Brandenbursku hlášeno pouze 100 „oficiálních" násilných džihádistů, nebezpečí ze strany čečenských islamistů by nemělo být podceňováno. Osthold také připomíná spekulace, podle kterých se ruští státní agenti možná dostali do Německa jako falešní žadatelé o azyl, aby dohlédli na kritiky čečenského režimu Ramzana Kadyrova. Čečenský režim byl obviněn z utlačování homosexuálních obyvatel a z toho, že je umisťuje do táborů. Kadyrov obvinění odmítl s tím, že v Čečensku žádní homosexuálové nejsou. 

V dopise, který napsal brandenburský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter, se uvádí, že 50 procent z 80 vlivných islamistů v regionu pochází ze „Severního Kavkazu".

Případy čečenského radikalismu byly zaznamenány také v nedalekém Berlíně. Podle některých svědectví tamní čečenské islamistické gangy působí jako “morální policie", která prosazuje právo šaría přímo v ulicích německého hlavního města, často za použití zastrašování a násilí.

Střední Asie je považována za školu islámských radikálů. Terorista, který v úterý útočil dodávkou v New Yorku, pocházel z Uzbekistánu. Pachateli, kteří dvěma bombami zaútočili na bostonský maraton v roce 2013, byli bratři čečenského původu narození v Kyrgyzstánu Džochar a Tamerlan Carnajevové. 

Nejméně 15 obětí a přes 100 zraněných si vyžádal výbuch trhaviny v petrohradském metru; zahynul také 23letý sebevražedný atentátník Akbaržon Džalilov, etnický Uzbek původem z Kyrgyzstánu. Uzbecký radikál Rakhmat Akilov, který v zemi žádal o azyl, najel kamionem do davu lidí na nákupní třídě Drottninggatan v centru švédského hlavního města Stockholmu a zabil pět lidí.

Témata:  terorismus Čečensko Německo

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.