Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské volby: Lidé vybírají nové hejtmany a krajskou samosprávu

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slováci od rána volí hejtmany a poslance zastupitelstev osmi samosprávných krajů. Předpokládá se, že stejně jako před čtyřmi lety uspějí v přímé volbě hejtmanů zejména kandidáti podporovaní vládními sociálními demokraty (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.

Volební místnosti se zavřou dvě hodiny před půlnocí a výsledky se čekají v noci na neděli. O svých zástupcích v krajské samosprávě může rozhodovat více než 4,4 milionu oprávněných voličů včetně cizinců s trvalým pobytem v zemi.

Pozornost přitahuje zejména Banskobystrický kraj, kde post hejtmana obhajuje předseda krajně pravicové, nacionalistické strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba, jehož zvolení bylo největším překvapením krajských voleb v roce 2013. Tentokráte se vůči Kotlebovi vytvořila široká neformální koalice, která podporuje nezávislého kandidáta na hejtmana, podnikatele Jána Luntera.

Média uvádí, že ve dvou krajích policie dříve v tomto týdnu obvinila čtyři osoby za to, že některým kandidátům na poslance krajské samosprávy slibovaly za peníze hlasy romských voličů. Podezření z volební korupce provázela v minulosti i jiné volby.

Krajské volby na Slovensku se tradičně potýkají s nízkým zájmem voličů. Po změně zákona jsou předsedové krajů letos poprvé voleni pouze v jednom kole, zvítězí tedy kandidát s nejvyšším počtem získaných hlasů.

Zvolení hejtmani a poslanci krajské samosprávy zůstanou v úřadu mimořádně pět místo obvyklých čtyř let. Tento krok umožní spojit v roce 2022 krajské volby s volbami primátorů měst, starostů vesnic a poslanců místní samosprávy.

Témata:  Slovensko volby Marián Kotleba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.