Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé z New Yorku usilují o zrušení starého zákona o zákazu tance

New York
New York
Foto: www.wikipedia.org

New York - Zákaz tance: ano, skutečně jsme v New Yorku, kde téměř 100 let starý zákon stále brání natřásat se v tisících barů a diskoték. Hrstka mladých lidí z Brooklynu se ale rozhodla, že tento zákon musí být zrušen.

Všechno přitom začalo v roce 1926, kdy městská rada vydala zákon nařizující uzavřeným podnikům mít zvláštní povolení, aby jejich hosté mohli tančit. Bylo ale téměř nemožné takové povolení získat. Zařízením, která je neměla, hrozila pokuta. A především ztráta licence na prodej alkoholu. To téměř nevyhnutelně znamenalo úpadek.

Povolení má dnes necelá stovka z více než 22.000 barů, restaurací a diskoték, které patří k lákadlům "města, které nikdy nespí".

Povolení je možné získat jen po téměř kafkovském putování po úřadech, vysvětluje Rafael Espinal, zástupce demokratů v městské radě v Brooklynu. "Lze trestat hluk, kriminalitu nebo nedostatečnou bezpečnost, ale tanec? To je směšné!" cituje agentura AFP sedmadvacetiletého Espinala, který stojí za hnutím za zrušení zákona.

Této iniciativě se dostalo nedávno podpory i od newyorského starosty Billa de Blasia, ale musí o ní ještě hlasovat městská rada, pravděpodobně v prosinci.

Podle Espinala, stejně jako podle dalších mladých lidí bojujících proti tomuto zákonu známému jako zákon kabaretů, hrál tento text dlouho roli nepřiznávané cenzury. Když byl v letech prohibice zákon schvalován, bylo jeho vyhlašovaným účelem omezit nelegální spotřebu alkoholu. Historici však soudí, že jeho pravým cílem byla až do 50. let možnost uzavřít džezové bary v Harlemu, aby se tak zabránilo tomu, že se tam budou scházet běloši a černoši.

V 70. a 80. letech zákon sloužil k tomu, aby bylo možné zavírat zařízení, která navštěvují lesbičky, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby, kteří tehdy bojovali za svá práva. V 90. letech jej tehdejší starosta Rudy Giuliani využíval k dohledu nad nočním životem ve městě, které slíbil vyčistit. Dnes je uplatňován jen zřídka, ačkoli jeho odpůrci tvrdí, že stále ještě slouží k zavírání zařízení považovaných za nežádoucí.

Zároveň se zrušením zákona Espinal navrhl vytvoření nového úřadu, "nočního starosty", který by byl zprostředkovatelem mezi bary, obyvateli a městem.

Majitel baru s hudebníky v luxusní čtvrti Williamsburg Andrew Muchmore patří k těm, které zákon kabaretů postihl. Jedné noci v roce 2013, když jeho hosté před podnikem přešlapovali, mu jeden inspektor vyměřil pokutu 200 dolarů (4400 Kč). Když chtěl pokutu zaplatit, byla vymazána. Muchmore je však odhodlán všemi prostředky bojovat proti zákonu, který podle něho porušuje americkou ústavu zaručující svobody vyjadřování.

Témata:  New York tanec

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.