Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po protikorupční razii v Rijádu klesla cena akcií

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Rijád - Akciový trh v Rijádu dnes oslabil, nejvíce ztrácela investiční společnost Kingdom Holding prince Valída bin Talála. Trh tím reagoval na protikorupční razii, po které bylo v sobotu zatčeno 11 princů a současní i bývalí ministři.

Mezi zadrženými je právě i princ Valíd bin Talál, miliardář a světoznámý investor s podíly v mnoha společnostech v západním světě.

Hlavní index burzy v Rijádu Tadawul v prvních minutách po začátku obchodování ztrácel až 2,3 procenta, než se zotavil a ztrátu zmírnil asi na půl procenta. Pohyboval se tak blízko 6925 bodů. Akcie s poklesem kurzu převážily nad ziskovými akciemi v poměru 155 k 15. Investiční společnost Kingdom Holding odepisovala až 9,9 procenta. Panickému výprodeji ale burza unikla, ceny některých blue chips, tedy nejkvalitnějších akcií na trhu, se příliš nezměnily.

Televize Al-Arabíja uvedla, že korunní princ Muhammad bin Salmán založil nový protikorupční výbor, který razii inicioval. Vedle 11 princů byli zadrženi čtyři současní ministři a desítky ministrů minulých vlád, spolu s nimi i několik prominentních podnikatelů. Zátah podle analytiků posiluje mocenské postavení korunního prince.

Pokles kurzů akcií souvisí s obavami, že zadržení podnikatelé budou teď nuceni odprodat podíly v některých firmách, což by mohlo způsobit prodejní tlak, a tedy další pokles kurzu. Také lze očekávat, že klesne objem nových investic na trhu. Místní investoři by ale upevnění moci korunního prince mohli přivítat, protože by tím do budoucna mohla klesnout nejistota. Rychleji by se pak mohly pohnout i plánované ekonomické reformy, včetně privatizace a nových rozvojových projektů.

Témata:  Saúdská Arábie akcie korupce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy