Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí roste: Koalice pod velením Saúdů uzavřela přístavy a letiště v Jemenu

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Rijád - Koalice pod velením Saúdské Arábie uzavřela v Jemenu přístavy a letiště. Jedná se o reakci na vypálení rakety z Jemenu, který mířila na letiště nedaleko Rijádu. K odpovědnosti za sobotní incident se přihlásily jednotky jemenských šíitských povstaleckých Húsíů.

Televize Húsíů uvedla, že šlo o balistickou raketu dlouhého doletu a cílem bylo mezinárodní letiště u Rijádu. Podle sdělení armády sestřelila raketu saúdská protivzdušná obrana a zařízení tak nezpůsobilo žádné škody. Provoz na rijádském letišti omezen nebyl.

Sunnitská Saúdská Arábie, která stojí v čele mezinárodní koalice bojující proti rebelům v Jemenu, povstalce z řad Húsíů obvinila z nebezpečné eskalace napětí v regionu a současně obvinila Írán, že jim dodává rakety a další zbraně, což může být vnímáno jako "válečný čin". Teherán obvinění, že povstalcům poskytuje zbraně dlouhodobě odmítá.

"Role Íránu a jeho velení Húsíů je jasným příkladem agrese a snahy ohrozit sousední státy, což ohrožuje mír a bezpečnost v regionu a ve světě, " uvedla koalice s tím, že činnost Íránu může vnímat jako vyhlášení války Saúdské Arábii.

Saúdskoarabské vzdušné síly oznámily zneškodnění raket vystřelených z Jemenu už v minulosti. V červenci například uvedly, že sestřelily raketu, kterou Húsíové vystřelili směrem k Mekce. Sobotní útok byl ale první, při němž byly ohroženy hustě osídlené oblasti u saúdského hlavního města. Rijád je vzdálen od jemenských hranic asi 1000 kilometrů.

Témata:  Saúdská Arábie Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy