reklama

Při útocích na New York a Washington zemřely v září 2001 téměř 3000 lidí. Pozůstalí možná budou moci požádat Saúdskou Arábii o náhradu škody.

Zákon o uplatnění spravedlnosti vůči sponzorům terorismu (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, JASTA) odhlasovali senátoři jednomyslně. Pokud projde Sněmovnou reprezentantů a podepsal by ho prezident Barack Obama, budou moci advokáti žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu v New Yorku.

Tak jednoduché to ale podle všeho nebude. Bílý dům bude zřejmě zákon vetovat. Saúdské úřady jakýkoli podíl na teroristickém útoku popírají.

Podle agentury Reuters se nyní právníci snaží nalézt důkazy dosvědčující, že Saúdská Arábie byla do útoků na Světové obchodní středisko a Pentagon skutečně zapletena


Saúdské úřady proti kontroverznímu legislativnímu procesu důrazně protestují. Rijád hrozí, že v případě schválení zákona JASTA stáhne z americké ekonomiky miliardy dolarů investic.

Bílý dům přijal zprávu o senátním hlasování s „velkými obavami," prohlásil ve Washingtonu Obamův mluvčí Josh Earnest. Dodal, že Obama zákon zřejmě nepodepíše.