Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko za týden pochytalo 3650 běženců, kteří se snařili dostat se do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ankara - Turecké úřady v minulých sedmi dnech zabránily 3670 uprchlíkům dostat se do Evropy. Za dané období Turci pozatýkali 135 osob, které považují za převaděče.

Dle údajů tureckého ministersva vnitra bylo 943 osob zastaveno při pokusu o nelegální vstup do evropského prostoru na moři.

Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v neděli prohlásil, že Turecko stále řeší humanitární krizi, která souvisí s přílivem běženců ze Sýrie. Od roku 2011 Ankara prý vydala na pomoc uprchlíkům 30 miliard dolarů (663 miliard Kč).

"V posledních letech jsme pomoc navýšili," řekl Çavuşoglu před zástupci Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Ministr obvinil světové společenství, že navzdory svým slibům Turecku s řešením uprchlické krize nepomáhá. Zdůraznil, že jeho vláda se snaží zajistit syrským běžencům zejména přístup ke vzdělání.

Témata:  Turecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy