Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická krize nahrává Afgháncům. Proč chtějí do Evropy?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Teherán – V souvislosti se současnou evropskou migrační krizí se nejčastěji mluví o uprchlících ze Sýrie. Televizní stanice Al Džazíra ale na svém serveru varuje, že do Evropy prchá také velké množství Afghánců z Íránu.

Stanice s odkazem na humanitární organizaci Human Rights Watch (HRW) uvádí, že se v současnosti v Íránu nachází asi tři miliony afghánských uprchlíků. Ne všem z nich ale Írán nabídl možnost získání azylu – podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jich je v OSN registrováno jen 950 tisíc.

Stanice uvádí, že ti, kteří se v zemi narodili, mají status uprchlíka, ale i tak jsou jim udělena jen velmi omezená práva. Mnoho Afghánců proto raději ze země prchá za lepším životem do Evropy.

HRW již v minulosti Írán obvinila z týrání afghánských uprchlíků, které má mimo jiné zahrnovat „hromadné deportace, fyzické týrání bezpečnostními složkami, omezené pracovní příležitosti mimo podřadné práce a omezený přístup ke vzdělávání".

Podle HRW navíc Írán nutí Afghánce bojovat v Sýrii – pokud odmítnou, hrozí jim deportace zpět do Afghánistánu. Íránské ministerstvo zahraničí ale toto nařčení odmítlo.

Témata:  uprchlíci Afghanistán Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.