Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je hrozba, NATO potřebuje novou základnu na ochranu severního Atlantiku, říká generál Pavel

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Brusel - Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel si myslí, že Severoatlantická aliance potřebuje vybudovat novou regionální základnu pro ochranu námořních tras v severním Atlantickém oceánu před rostoucími ruskými námořními silami. Jeho slova cituje agentura Reuters.

Podle českého generála bude tato otázka nastolena tento týden na schůzce ministrů obrany členských států aliance. „Pokud se podíváme na rostoucí schopnosti zemí, jako jsou Rusko a Čína, s celosvětovým dosahem, je zcela zřejmé, že námořní komunikace musejí být chráněny," uvedl generál v rozhovoru.

NATO podle generála sleduje zvýšenou ruskou námořní aktivitu v Arktidě, v severním Atlantiku. „Také si uvědomujeme, že s každou příští krizí budou (americké) posily pro Evropu a volné cesty pro evropskou bezpečnost životně důležité," dodal.

Pokud by byl plán schválen, šlo by o první významnější posílení kapacit NATO po dvou desetiletích, poznamenal Reuters. Nová strategická základna by měla být umístěna v některé ze spojeneckých zemí a zajistit, aby námořní cesty z USA do Evropy byly chráněny před nepřátelskými ponorkami.

Pavel upozornil, že zvyšování výdajů na obranu, které nové projekty přinášejí, nemůže být překážkou. „Musíme prostě pochopit, že pokud toho chceme udělat víc, pak to bude mít dopad na zdroje," řekl. „Můžeme to nazvat modernizací, můžeme to nazvat adaptací. Jednoduše se musíme přizpůsobit nové realitě," dodal.

Rusko Pavel označil za „potenciální hrozbu". Západ znepokojily mohutné vojenské manévry, které Rusko podniklo v září u hranic s Lotyšskem. Po ruské anexi Krymu v roce 2014 se NATO snaží uklidnit své pobaltské členy tím, že posílá vojáky do Pobaltí, Polska a na pobřeží Černého moře. Také organizuje více vojenských cvičení.

Témata:  Petr Pavel NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy