Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové v Egyptě objevily zbytky gymnázia z helénistického období

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Archeologové našli v egyptské provincii Fajjúm gymnázium z helénského období. Řecky mluvící mladí muži se tam za vlády dynastie Ptolemaiovců věnovali sportu, ale i filozofickým diskuzím.

Skupina odborníků z německého archeologického ústavu pod vedením profesorky Cornelie Römerové zbytky po gymnáziu našla ve vesnici Vatfa, která leží jižně od Káhiry v provincii Fajjúm. V té době se Vatfa nazývala Filoteris. Ve 3. století před naším letopočtem ji založil Ptolemaios II. a pojmenoval po své sestře.

V gymnáziu ve Vatfě se nacházel velký společenský stál, který zdobívaly sochy, byla tam rovněž jídelna a nádvoří. Patřila k němu dvousetmetrová dráha, která byla dost dlouhá na to, aby se na ní mohly pořádat závody.

Podle Römerové se v gymnáziích vzdělávali synové obyvatel z vyšších kruhů hovořících řecky. Gymnázia byla ve všech větších městech helénistického světa - v Řecku v Aténách, v Malé Asii v Pergamonu a Milétu, v Itálii v Pompejích. "Gymnázia v Egyptě byla postavena podle jejich vzoru. I když to ve Vatfě bylo menší, je důkazem toho, že Řekové měli vliv nejenom v Alexandrii, ale i na egyptském venkově," řekla profesorka Römerová.

Egypt zahrnul do helénistického světa Alexandr Veliký. Tisíce řecky hovořících osadníků se usídlovaly v Egyptě podél Nilu. Lákala je říše vedená Ptolemaiovci, která nabízela bohatství a mír.

V nilské deltě, zejména v oblasti Fajjúmu, byly zakládány nové vesnice, v nichž žilo jak místní, tak řecké obyvatelstvo. Řekové rovněž stavěli své oblíbené lázně, které byly místem setkávání jak pro Egypťany, tak pro řecky hovořící přistěhovalce. A k této řecké kultuře patřila také gymnázia.

Témata:  Egypt archeologové historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy