Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy přijdou desítky milionu migrantů, krize teprve vypukne, varují vědci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - Britský deník the Guardian přišel s hrozivou předpovědí. Uprchlická krize ještě není za námi, to nejhorší teprve přichází. V následujících deseti letech by do Evropy mohlo dorazit desítky milionů Afričanů. Důvodem tentokrát nebude válka, nýbrž klimatické změny, které činí Afriku neobyvatelnou.

Desítky milionů lidí v následující dekádě opustí své domovy v Africe a zapříčiní největší migrační krizi ve světových dějinách, uvádí nedávná studie, kterou má the Guardian k dispozici. Utíkat budou před suchem a dalšími vlivy klimatických změn, jejich počet mnohonásobně převýší syrské uprchlíky a Evropu to nenávratně změní.

"Jestliže Evropa dnes nezvládá migrační krizi, pak počkejte deset dvacet let. To, co se stane, ji úplně položí," varuje americký generál Stephen Cheney. "Nebavíme se tady o milionu nebo dva... Ze Sahelské oblasti odejde deset nebo dvacet milionů uprchlíku, kteří nebudou mířit na jih. Ne, všichni půjdou přes Středozemní moře," myslí si generál.

"Bavíme se tady o existenční hrozbě, která bude ohrožovat naši civilizace z dlouhodobého hlediska. Z toho krátkodobého budeme muset zorganizovat a koordinovat takovou škálu operací, které svět ještě neviděl. Musí přijít řešení diplomatické, ale i ekonomické a humanitární," řekl sir David King, který v minulosti děla odborného poradce britské vládě v otázkách vědy.

Výzkum také poukázal na klimatické změny jako na jednu z příčin současné války v Sýrii. Špatná ekonomická situace, kterou navíc zhoršilo i nenadálé sucho během let 2006 až 2011, vytvořilo živnou půdu pro extrémismus. Hlavně mladí muži, kteří se nemohli ani na venkově živit zemědělstvím, protože nebylo čím zavlažovat, neměli práci ani žádnou perspektivu do budoucnosti, což zapříčinilo to, že se dali snadno zlákat radikálními myšlenkami Islámského státu.

"Klimatické změny jsou nepředvídatelnou ingrediencí, kterou když zamícháte do již existujících sociálních a ekonomických problémů, vytvoříte tak směs, která skoro jistě povede ke konfliktům," řekl Steve Trent, který zkoumá vliv životního prostředí na společnost.

Podle něj však vůči klimatickým změnám nejsou imunní ani moderní západní země a poukazuje hlavně na hurikány, kterých bude v budoucnu přibývat a budou taky silnější. Vyskytovat by se pak mohly i v Evropě, podobně jako letos řádila Ophelia v Irsku a na severu Britských ostrovů.

Témata:  uprchlíci Afrika globální oteplování

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy