Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump varoval KLDR, aby nepodceňovala Spojené státy. Pak zamířil do Číny

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Soul - Americký prezident Donald Trump během dnešního projevu v jihokorejském parlamentu varoval KLDR, aby nepokoušela a nepodceňovala Spojené státy. Šéf Bílého domu chtěl nečekaně zavítat do demilitarizované zóny, počasí ale jeho záměr zhatilo.

"Nedovolíme, aby byla americká města ohrožena zničením. Nenecháme se zastrašit," řekl Trump v projevu před jihokorejskými poslanci. Pchjongjangu vzkázal, že svět nebude dále tolerovat výhružky "ničemného režimu", který hrozí jadernými zbraněmi.

Trump zvolil ostrá slova den poté, co zmírnil svou rétoriku a KLDR vedle varování před možností použití vojenské síly vyzval, aby její vedení zasedlo k jednacímu stolu a uzavřelo dohodu, která by jadernou krizi na Korejském poloostrově ukončila.

Ještě před projevem v parlamentu chtěl Trump zavítat do demilitarizované zóny na hranicích s KLDR, což nebylo v plánu a Washington to původně označil za klišé. Návštěva, kterou by patrně velmi kriticky vnímalo severokorejské vedení, se nakonec neuskutečnila, neboť hustá mlha nedovolila prezidentovu letadlu v místě přistát.

Trump projevem ukončil svou 24hodinovou návštěvu Korey a zamířil do Pekingu, kde se setká s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Témata:  Donald Trump Jižní Korea Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy