Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Katalánsku se koná generální stávka, omezilo to i dopravu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - V Katalánsku se dnes koná generální stávka. Vyhlásila ji Konfederace katalánských svazů (CSC), která sdružuje zaměstnance veřejné správy, školství či zdravotnictví.

Oficiálním důvodem je protest proti nízkým platům a špatným podmínkám na trhu práce. Dva velké odborové svazy oznámily, že se ke stávce nepřipojí, ale svolaly manifestace.

Ze zákona by i v době stávky měly být zajištěny minimální služby, zejména ve zdravotnictví a školství. Zcela normálně by měly fungovat zdravotní pohotovosti. Veřejná doprava má být v ranní a večerní špičce zajištěna z 50 procent a v ostatních hodinách nejméně z 25 procent. Omezena by takto měla být například tramvajová doprava v Barceloně.

Konání stávky, k níž se připojí například i některé studentské organizace či největší školské odbory, nebylo do poslední chvíle jasné. Teprve ve středu večer zamítl katalánský nejvyšší soud stížnost zaměstnavatelského svazu, který požadoval zablokování stávky kvůli jejím údajně politickým důvodům. Stávku podporují totiž i separatistické organizace Katalánské národní shromáždění (ANC), Ómnium či asociace starostů za nezávislost (AMI).

Stávka se koná krátce poté, co Madrid koncem října převzal přímou správu nad Katalánskem. Několik exministrů regionální vlády je ve vyšetřovací vazbě.

Témata:  Katalánsko Barcelona Španělsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy