Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dorazil do Číny, na programu má jednání o obchodu a KLDR

letectví
letectví
Foto: news.com

Peking - Americký prezident Donald Trump dnes zahájil dvoudenní návštěvu Číny, kde bude předmětem jeho rozhovorů severokorejská hrozba a obchodní vztahy. Podle analytiků bude Trump přesvědčovat čínského prezidenta především, aby Peking omezil vývoz ropy do KLDR a dovoz severokorejského uhlí.

Trump do Číny přiletěl z Jižní Koreje, kde dnes vyzval "všechny zodpovědné země", aby při tlaku na KLDR spojily své síly. Jmenovitě se přitom obrátil na Čínu a Rusko s žádostí, aby ukončily veškeré obchodní vztahy se severokorejským diktátorským režimem.

Čína je hlavním obchodním partnerem KLDR, na jejím zahraničním obchodu se podílí z asi 90 procent. Čínské ministerstvo zahraničí dnes zopakovalo, že Peking plně dodržuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se KLDR.

Peking nadále trvá na tom, že je zapotřebí řešit krizi na Korejském poloostrově pomocí dialogu, uvedla dále mluvčí ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na dnešní tiskové konferenci.

Podle ministra obchodu Wilbura Rosse bude Trump s čínskými představiteli jednat také o tom, jak snížit deficit USA v obchodování s Čínou. Americký prezident v předvolební kampani sliboval, že zasáhne proti obchodním praktikám Číny, které USA i jiné západní země považují za nekalé. Po lednovém nástupu do funkce ovšem ostrou rétoriku zmírnil.

Hlavní Trumpova jednání jsou plánována na čtvrtek. Dnes má americký prezident na programu neformální setkání s prezidentem Si Ťin-pchingem a návštěvu pekingského Zakázaného města.

Témata:  Donald Trump Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy