Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známá aktivistka uprchla do Německa, v Rusku jí hrozí vězení

Mnichov, Německo
Mnichov, Německo
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská opoziční novinářka a šéfka lidskoprávní organizace Sedící Rusko uprchla do Německa poté, co ji policie začala vyšetřovat kvůli podezření ze zpronevěry. Podle jejího právníka jsou obvinění vykonstruovaná.

Olga Romanovová (51) je významnou tváří opozice, která se často objevuje i na protivládních protestech. Její hnutí Sedící Rusko se snaží pomáhat osobám, které byly podle mínění aktivistů uvězněny z politických důvodů, analyzuje sporná soudní rozhodnutí a pomáhá rodinám odsouzených.

Ruské úřady organizaci zařadili na seznam takzvaných zahraničních agentů agentů. Mezi ty se v Rusku řadí organizace, které využívají finanční pomoc ze zahraničí.

Aktivistka na svém facebooku uvedla, že do Evropy odjela poté, co v červnu v budově sídla hnutí provedla policie razii. Rusko opustila z obavy z dalšího vývoje případu.

Romanovová působila v 90. letech pro několik nezávislých ruských médií, než byla propuštěna televizní stanicí Ren-TV, kde upozorňovala na sílící cenzuru. Hnutí Sedící Rusko založila v roce 2009 poté, co byl její manžel odsouzen za "hospodářskou kriminalitu". Podobné procesy se v zemi využívají pro eliminaci konkurence v podnikatelských kruzích, upozorňuje agentura AFP.

Témata:  Rusko Německo lidská práva

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy