Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Množte se jako králíci. žádá ministerstvo občany. Připravilo instruktážní video

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Varšava - Polské ministerstvo zdravotnictví upozorňuje na nízkou plodnost v zemi, která je 1,32 dítěte na ženu, což představuje druhou nejnižší hodnotu v Evropské unii za Portugalskem. Úřad proto v rámci osvěty zveřejnil půlminutové video, ve kterém nabádá Poláky, aby se množili jako králíci.

Tajemství vysoké porodnosti králíků podle zvířecího vypravěče nového videa tkví v častém cvičení, ve zdravé stravě a v tom, že "se nestresujeme, když nemusíme". Video také záběrem na skleničku obrácenou dnem nahoru naznačuje přínos střídmého užívání alkoholu.

Ministerstvo zdravotnictví agentuře AP řeklo, že se snaží přimět Poláky ve věku od 18 do 45 let k osvojení zdravého životního stylu, který by posílil jejich schopnost plodit potomky. "Pokud se někdy chcete stát rodiči, vezměte si příklad z králíků," radí vypravěč. Záběr s mladým párem na pikniku pak podle AP dává najevo, že trocha romantiky také neuškodí.

V silně katolickém Polsku byla v roce 2015 evidována plodnost 1,32 dítěte na jednu ženu. To je po Portugalsku druhá nejnižší hodnota v EU, přičemž Španělsko a Řecko jsou jen nepatrně lepší. V Česku loni plodnost stoupla na hodnotu 1,63.

Témata:  Polsko porodnost zajímavosti děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.