Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Mauteránii zrušil trest smrti za rouhačský příspěvek na facebooku

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Nuakšott – Mauretánský odvolací soud dnes vrátil svobodu muži, který v roce 2014 dostal trest smrti za zveřejnění „rouhačského" příspěvku na facebooku. 

Podle nového rozsudku má strávit dva roky ve vězení a zaplatit pokutu, jelikož ale za mřížemi byl už téměř čtyři roky, justice nařídila jeho okamžité propuštění, napsala agentura AFP.

Muhammad Šajch uld Mchaitír byl zatčen v lednu 2014 poté, co na sociálních sítích kritizoval ospravedlňování diskriminace vůči členům své kasty na základě náboženství. Následně byl odsouzen na smrt za odpadlictví.

V Mauritánii, oficiálním názvem Mauritánská islámská republika, se více než 99 procent populace hlásí k islámu.

Odvolací soud ve městě Nuadhibú dnes zmírnil Mchaitírův trest na dva roky vězení a pokutu ve výši 60.000 ukkíjí (necelých 3800 Kč).

Trest smrti pro Mchaitíra byl jediným, který byl za zločin odpadlictví v Mauritánii udělen od roku 1960, kdy africká země získala nezávislost. Šlo o první rozsudek smrti za jakýkoli čin od roku 1987. Zrušení verdiktu přivítala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Témata:  Mauretánie Islám Facebook

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy