Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Texasu byl popravil Mexičan, prezident Peña Nieto postup justice odsoudil

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko – Texas za znásilnění a vraždu popravil Mexičana Rubéna Cárdenase Ramíreze. Mexický prezident Enrique Peña Nieto už postup americké justice odsoudil. Web Houston Chronicle uvedl, že Ramírez je pátým Mexičanem usmrceným v Texasu za zjevného porušení mezinárodního práva.

Nieto na twitter napsal, že poprava porušila rozhodnutí Mezinárodního soudního dvoru OSN v Haagu ohledně zacházení s mexickými vězni v USA. Podle Mexika nejde o vinu či nevinu, ale o respektování lidských práv.

Podle BBC byl Ramírez k trestu smrti odsouzen za únos, znásilnění a vraždu své 16leté sestřenice Mayry Lagunaové z roku 1997. Mexiko se na poslední chvíli snažilo jeho popravě zabránit a dokonce hovořilo o očištění jeho jména za pomoci nových metod testování DNA, americký nejvyšší soud ale takovou možnost nepřipustil a Ramírez po téměř 20 letech za mřížemi ve středu večer texaského času zemřel smrtící injekcí.

Sestra Lagunaové Roxanna Jonesová americkému listu Daily News poté řekla, že Ramírezova smrt zmírnila bolest rodiny. „Slova nemohou popsat, jakou úlevu znamená opravdový klid po tak dlouhé bolesti a strádání," uvedla.

Ve vykonání rozsudku vidí Mexiko porušení mezinárodního práva. „Důrazně odsuzuji popravu Mexičana Rubéna Cárdenase Ramíreze v Texasu, která porušuje verdikt Mezinárodního soudního dvora," uvedl mexický prezident. Soud v roce 2004 rozhodl, že Spojené státy nedodržely povinnosti stanovené mezinárodním právem, když v 51 případech, včetně toho Ramírezova, neinformovaly Mexiko o zatčení jeho občanů. Navíc jim podle soudu odepřely právo na konzulární pomoc.

Soud v Haagu následně nařídil proces s Ramírezem obnovit, ale americký nejvyšší soud v roce 2008 rozhodl, že verdikt soudu v Haagu není pro soudy v USA závazný. Odborníci podle Daily News míní, že právní asistence mohla Ramírezovi u soudu pomoci, neboť k přiznání mohl být dotlačen po hodinách vyslýchání. Vinu 41letý Mexičan na veřejnosti odmítal, a to i ve svém posledním vzkazu rodině.

„Pro vládu Mexika tato záležitost není o vině či nevině, ale o respektování lidských práv a spravedlivého procesu," citovala agentura AFP mexického generálního konzula v Texasu Carlose Gonzáleze Gutiérreze.

Témata:  Mexiko popravy Texas v USA Enrique Peňa Nieto

Aktuálně se děje

8. května 2024 21:57

Policie objasnila vraždu v Plzni. Motivem byly partnerské neshody

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy