Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud v Německu uznal třetí pohlaví

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Spolkový ústavní soud v Německu se rozhodl k ráznému kroku. Uznal existenci třetího pohlaví. Informoval o tom německý list Die Welt.

Nezbytné změny v zákonech musejí být ustaveny do konce roku 2018. Od té doby by se nemělo pohlaví omezovat jen na mužské a ženské. K takovémuto závěru soud dospěl po mnoha apelacích ze strany sedmadvacetiletého Vanji z Lipska.

Vanja, který měl fyzické znaky obou pohlaví, byl registrován na úřadě v Hannoveru jako žena. Avšak sám se prý necítí být ani ženou, ani mužem.

Podle německého Etického výboru žije v zemi našeho západního souseda kolem 80 tisíc „intersexuálů“, kteří mají podobnou fyzickou stavbu těla jako Vanja.

Dřívější zákon z roku 2013 umožňoval lidem kolonku „Pohlaví“ nevyplňovat, ale teprve teď budou mít právo vybrat třetí možnost.

Německo není zdaleka jedinou zemí, která uznala existenci třetího pohlaví. To samé už funguje v Austrálii, Spojeném království, Nepálu a v dalších státech. Soud ve Francii nedávno naopak třetí pohlaví odmítl uznat.

Témata:  soudnictví soudy Německo

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy